Esansta Koku Tarzları
Buradasınız: Anasayfa / Kokular
ESANSTA KOKU TARZLARI
ESANSTA KOKU TARZLARI

Esansın tarzı, duyusal özelliğin
belirlenmesidir. Natural kokuların temeli
elde edildikleri maddelerin grubunu
tanımlar. Kompoze esanslar bu kokular baz
alınarak oluşturulmuş sentetik kokulu
maddeler olduğundan anımsattıkları kokuya
göre tarzları belirlenir.

• Narenciye – Turunçgil (Citrus – Hesperidia): Bergamot, limon, portakal, mandalina,
greyfurt, portakal çiçeği, misket limonu (lime), petitgrain, neroli oil gibi
hammaddelerden oluşur. Parfümlerde ferahlık ve hafiflik vermesi amacı ile kullanılır.
Odunsu ve baharatlı notlarla iyi uyum sağlar.
• Obur (Gourmand): Kahve, karamel, kek gibi yenilebilir şeyleri anımsatan food
flavors (yiyecek aroması) denilen kokuları kapsar.
• Meyvemsi (Fruity): Kavun, şeftali, elma, mango, ananas, papaya (kavun ağacı) gibi
meyve notlarının belirgin olarak hissedildiği tek veya kombine meyve kokularıdır.

• Çiçeksi (Floral): Çiçek kokularıdır. Bu grupta net olarak tek bir çiçeğin kokusu (single
floral, fr: soli flora) algılandığı gibi kombine çiçek kokuları (floral bouquet) da algılanır.
Sardunya (geranium), sümbül (hyacinth), iğde çiçeği (oleaster flower), yasemin
(jasmine), orkide (orchid), lavanta (lavender), zambak (lily), gül (rose) gibi kokular
örnek verilebilir. Lily of the valley masumiyeti ve saflığı, orange tuberose veya ylangylang ise cinselliği, menekşe (violet) ve müge (muguet) kokuları ile bilinen süsen (iris)
grubu ilkbaharı anımsatır. Bright floral diye adlandırılan grup ise tek ve çoklu floral
grupların karışımı olarak bilinir.
• Baharatlı – Itırlı (Spicy – Aromatic): Egzotik, yakıcı ve kuvvetli kokulardır. Defne,
adaçayı, anason, ardıç, biber, biberiye (rosemary), defne, fesleğen, lavanta, muskat (little
coco), karabiber, kakule (cardamom), karanfil (clove), nane (mint), safran, tarçın
(cinnamon), tarhun (tarragon), yenibahar (allspice), zencefil (ginger), zerdeçal
(curcuma), kekik (thyme) yağları örnek verilebilir.
• Fougere: Fransızcada Fern (aşk merdiveni=eğrelti otu) anlamına gelir. Genellikle
lavanta veya coumarin gibi maddeleri içeren, koklandığında ferahlık ve hafif baharatlı
hissi veren genellikle bay parfüm olarak kullanılan kokuları kapsar.

• Yeşil (Green, Herbaceous): Ot, çimen gibi bitkisel (herbal) kokuları ifade eder. Tazelik
hissi verir. Yeşil kokuların çoğu Galbanum’dan (fresh, woody, spicy) türemiştir. Yeşil
kokular doğallığı, freshliği ve gençliği ifade eder. Chypre tarzının biraz daha hafifi olarak
da yorumlanır.
• Şipir (Chypre): Fransızcada Kıbrıs anlamına gelen chypre tip kokular sert ve kuvvetli
(leathery) kokulardır. Zambak, gül veya yasemin gibi floral kokularla odunsu kokuların
karışımından oluşan kombinasyonlardır. Günümüzde pek tercih edilen bir tarz değildir.
• Hayvansal (Animal): Civet, musk ve amber bu tip kokulardır. Amber notları, sıcak, tatlı
ve şehvet uyandırıcıdır. Hayvansal maddelerin fixatif özelliği de olduğu için sıklıkla base
not olarak kullanılırlar. Hayvansal kokular vanilya, çiçek, odun kokuları, camphor (nane
ruhu) veya tütün kokuları ile birleştirilebilir.
• Oryantal (Oriental): Yoğun, kuvvetli ve egzotik kokulardır. Misk (musk), vanilya
(vanilla), baharat, tropikal çiçekler, ıtırlı bitkiler, tütün, animal notlar ve değerli
ağaçların balsam (benjamin ve tolu balsam gibi) kombinasyonlarından oluşurlar.

• Tütün (Tobacco): Kokusu oldukça kuvvetlidir, odun, ağaç, vanilya gibi koku tarzları ile
pudrajlı veya soft kokularla kombine edilebilirler.
• Odunsu (Woody): Sıcak, kuvvetli ve ağır kokulardır. Kalıcılıkları fazladır. Virginia cedar,
gaiacwood, patchouli, vetiver, oakmoss ve sandalwood gibi yeni kesilmiş ya da kuru
odun kokularını veya ormanı ifade eder.
• Aldehidik (Aldehyde): Acıbadem gibi burnu hafif uyarıp gıdıklayan ve yapısında
aldehyde kimyasalların ağırlıklı olduğu kokulardır. Bayan kokuları ve yumuşatıcı
kokularında sıklıkla aldehyde kimyasallar kullanılır.
• Su ve hava ile ilgili (Oceanic, Ozone, Aquatic, Marine, Cool): Temizlik ve modernlik
ifade eder. Şelale, temiz hava, rüzgar gibi transparan, ferahlık verici kokuları ifade eder.
Yeşil notlarla beraber kullanıldığında yağmur sonrası duyumsanan kokuları
anımsatırlar. Yosun kokulu hammaddelerle (oakmoss) sıklıkla kombine edilirler.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın